مهم‌ترین تاثیری که کتابخوانی بر زندگی ما می‌گذارد

۱۹۳ بازديد

در زندگی همه ما انسان‌ها، مطالعه یک فعالیت ضروری و تاثیرگذار محسوب می‌شود. فواید مطالعه بی‌شمار هستند اما شاید بتوان گفت مهم‌ترین تاثیری که مطالعه کردن بر زندگی ما می‌گذارد، گشودن درهایی در مقابل چشمانمان است که ما را در مسیرهای جدید قرار می‌دهند. فرقی ندارد در زندگی چه مسیری را طی می‌کنیم، در کجای راه هستیم و هدف‌مان در زندگی چیست، مطالعه در هر صورت می‌توان بخشی از مسیر ما را روشن کند و با تاباندن نور آگاهی بر ذهن و قلب‌مان باعث شود مسیر زندگی خود را با بینشی عمیق‌تر طی کنیم. در این مقاله می‌خواهیم با اهمیت مطالعه در زندگی آشنا شویم، انواع مطالعه را بشناسیم و فواید مطالعه را بررسی کنیم پس تا انتهای این مطلب با همیار آکادمی باشید. 

داشتن مطالعه چه اهمیتی دارد؟

براساس فرهنگ لغت، مطالعه می‌تواند هر نوع فعالیتی باشد که طی آن فرد به صورت دقیق شروع به مشاهده چیزی می‌کند، همچنین خواندن و نوشتن نیز از انواع دیگر مطالعه هستند. در این بین شناخته‌شده‌ترین شکل مطالعه، خواندن است. همان چیزی که باعث می‌شود انسان‌ها به دستاوردهای بیشتری در زندگی برسند، دیدگاه‌شان تغییر کند و در نهایت به آدم‌های بهتری تبدیل شوند. بسیاری از افراد گمان می‌کنند مطالعه کردن یعنی در نظر گرفتن یک زمان مشخص و آزاد، گرفتن کتابی در دست و خواندن آن. اما مطالعه می‌تواند شکل‌های دیگری هم داشته باشد، شکل‌های ساده‌تری که می‌توانیم در شرایط گوناگون از آن‌ها استفاده کنیم.

تغذیه کردن ذهن با خوراک مناسب

اما اهمیت مطالعه در چیست؟ چرا همیشه ما تشویق شده‌ایم که بیشتر بخوانیم؟ مطالعه کردن می‌تواند زندگی انسان‌ها را تغییر دهد. می‌تواند گوهر وجود انسان را از درونی‌ترین لایه‌های وجودش بیرون بکشد و آن را آشکار کند. افرادی که به صورت مرتب مطالعه می‌کنند، معمولا از نگرشی ژرف‌تر در زندگی برخوردار هستند، آرامش بیشتری دارند، زیبایی‌های دنیا را می‌بینند و در کل زندگی باکیفیت‌تری را تجربه می‌کنند. البته توجه به این نکته هم بسیار مهم است که مطالعه همیشه نسخه بهتری از انسان‌ها نمی‌سازد. درحقیقت آنچه که اهمیت دارد، محتوایی است که مطالعه می‌کنیم. به بیان ساده‌تر، ما زمانی از فواید مطالعه بهرمند می‌شویم که به سراغ محتوای ارزشمند برویم. میلیون‌ها عنوان کتاب در جهان وجود دارد. حرف‌های کلیشه‌ای مبنی بر اینکه مطالعه در هر صورت می‌تواند موجب جهان‌بینی شما شود را فراموش کنید. ذهن شما باید با محتوای مناسب تغذیه شود، تنها در این صورت است که مطالعه کردن باعث رشد فردی انسان‌ها خواهد شد. 

اهمیت مطالعه در حقیقت اهمیت نوع محتوایی است که مطالعه می‌کنیم. ممکن است روزانه اسم کتاب‌های زیادی به گوش شما بخورد که توسط افراد مختلف به عنوان یک کتاب عالی و تاثیرگذار معرفی می‌شوند. اول اینکه بهترین و تاثیرگذارترین کتاب برای هر فرد می‌تواند با بهترین و تاثیرگذارترین کتاب برای فرد دیگر متفاوت باشد. این به آن بستگی دارد که شما در کجای مسیر زندگی خود قرار دارید و در جایی که هستید ذهن و روح شما دقیقا به چه چیزی نیاز دارد. اما در یک حالت کلی، انتخاب محتوای مورد مطالعه ما بسیار اهمیت دارد، ذهن خود را با خوراک مناسب تغذیه کنید. هیچ کسی ضمانت نکرده که تمام نویسندگان جهان افرادی روشن‌بین، برتر و آگاه بوده یا هستند. در بین نویسندگان، حتی در بین پرآوازه‌ترینشان هم بوده‌اند بسیار کسانی که با افکار مسموم و نگرش‌های منفی و حقیرانه خود نسبت به جهان و زندگی، افکار پریشان و آلوده خود را از طریق کلمات‌شان به ذهن و وجود خوانندگان منتقل می‌کنند. بنابراین بسیار مهم است که در انتخاب محتوای منبع مطالعه خود، توجه کافی داشته باشید تا مطالعه موجب آلوده شدن ذهن و دیدگاه‌تان نشود.   

فواید مطالعه

مطالعه کردن می‌تواند تاثیرات زیادی در زندگی ما ایجاد کند. زمانی که مطالعه را تبدیل به جزئی از زندگی خود می‌کنیم، طولی نمی‌کشد که متوجه می‌شویم چطور تمام بخش‌های زندگی ما، از نگرش تا گفتار و رفتارمان تحت تاثیر مطالعه قرار گرفته است. بسته به شخصیت و ویژگی‌های هر فرد، فواید مطالعه می‌تواند برای او متفاوت باشد. ما در ادامه به برخی از مهم‌ترین فواید مطالعه اشاره می‌کنیم، مطمئن هستیم حتی فکرش را هم نمی‌کردید که مطالعه بتواند چنین تاثیراتی در زندگی ما ایجاد کند. 

1. تقویت مهارت های ارتباطی

یکی از تاثیرات مهم مطالعه بهبود مهارت های ارتباطی شما است. مطالعه کردن باعث می‌شود ذهن شما با موضوعات جدیدی آشنا شود و بیش از پیش تفکر کنید. همین موضوع می‌تواند راهی برای برقراری ارتباطات بهتر با دیگران باشد. افرادی که به مقدار کافی مطالعه می‌کنند، در زمان حضور در اجتماع می‌توانند با توجه به ویژگی‌های شخصیتی فرد مقابل، درمورد موضوعی شروع به صحبت کنند. این افراد راحت‌تر از دیگران می‌توانند عقاید و احساسات خود را بیان کنند. این خود باعث ارتقا کیفیت روابط اجتماعی افراد می‌شود.

2. کاهش استرس

فرقی ندارد که رمان می‌خوانید، زندگینامه فردی را مطالعه می‌کنید یا به خواندن اشعار و منظومه‌ها علاقمندید، در هر صورت مطالعه کردن می‌تواند تا حد زیادی فشارهای روانی، از جمله استرس را در زندگی شما کم کند. زمانی که کتابی در دست می‌گیرید، گویی نویسنده دست شما را می‌گیرد و با خود به دنیایی دیگر می‌برد. به این ترتیب شما برای چند لحظه‌ای از مسئولیت‌ها و نگرانی‌های زندگی روزمره فاصله می‌گیرید و ذهن و روان‌تان آسوده می‌شود. 

3. تقویت مهارت حرف زدن در کودکان

یکی از فواید مطالعه برای کودکان، تقویت مهارت صحبت کردن است. تحقیقات نشان داده است کودکانی که از سنین پایین شروع به مطالعه می‌کنند، از مهارت بیشتری برای صحبت کردن برخوردار خواهند شد. این عادت می‌تواند توسط والدین برای کودکان ایجاد شود. زمانی که کودک می‌بیند والدین او در ساعاتی از روز کتابی در دست می‌گیرند و مطالعه می‌کنند، عادت و علاقه به کتاب خواندن در او نیز شکل می‌گیرد. به این ترتیب، کودک با جهانی بزرگ‌تر روبرو می‌شود که در آن چیزهای جالب زیادی برای یاد گرفتن وجود دارند. اما پیش از هر چیز، این مهارت صحبت کردن است که در کودک تقویت می‌شود.  

4. کاهش میزان افسردگی

یکی دیگر از فواید مطالعه، کاهش علایم افسردگی در افراد است. افسردگی نتیجه فکر کردن بیش از حد است، فکر کردن به چیزهایی که ممکن است حتی در دنیای واقعی وجود نداشته باشند اما ذهن آن‌ها را خلق می‌کند. ذهن ما انسان‌ها به طرز عجیبی دوست دارد فعال باشد. مطالعه کردن باعث می‌شود ذهن به شکل مثبتی مشغول شود. به این ترتیب، به جای ایجاد تفکرات بیهوده و عموما غیر واقعی، ذهن با مفاهیمی زیباتر و واقعی‌تر مشغول می‌شود.   

5. بهبود وضعیت سلامت بدن

تحقیقات زیادی نشان داده است که مطالعه کردن می‌تواند عملکرد مغز را به شکل‌های مختلف بهبود بخشد. زمانی که عملکرد مغز ما تقویت می‌شود، تمام قسمت‌های بدن نیز عملکرد بهتری خواهند داشت. از سوی دیگر، همانطور که پیش‌تر هم اشاره کردیم، مطالعه کردن باعث ایجاد تاثیرات مثبت در روحیه ما می‌شود. این خود در بهبود وضعیت سلامت فیزیکی ما بسیار موثر است. 

6. کند کردن روند پیری مغز

براساس مطالعات صورت گرفته، فعال نگه داشتن ذهن از طریق مطالعه باعث می‌شود روند پیری مغز به تاخیر بیافتد. درحقیقت اتفاقی که در اینجا رخ می‌دهد این است که ذهن مهارت شناختی خود را که معمولا با افزایش سن، ضعیف می‌شود، تقویت می‌کند. بنابراین یکی دیگر از فواید مطالعه را می‌توان جلوگیری از بروز مشکلات ذهنی مربوط به افزایش سن، از جمله آلزایمر عنوان کرد. 

7. تقویت مهارت تصویرسازی ذهنی

یکی دیگر از فواید مطالعه، تقویت مهارت تصویرسازی در ذهن است. زمانی که ما در حال خواندن یک کتاب هستیم، بخصوص کتاب‌های داستانی و روایی، ذهن ما به طور کامل مشغول تصویرسازی صحنه‌های داستان است. این موضوع باعث می‌شود بخش‌های ویژه‌ای در ذهن ما فعال شود که مسئول تصویرسازی هستند. بنابراین مطالعه کردن می‌تواند برای افرادی که بنا به حرفه خود نیازمند توسعه این مهارت هستند و همچنین برای کودکان، بسیار مفید باشد.

8. تقویت حافظه

مطالعه کردن، بخصوص خواندن کتاب‌های تخیلی باعث تقویت حافظه می‌شود. این داستان‌ها معمولا پر از جزئیات هستند و خواننده همانطور که با داستان پیش می‌رود، مجبور می‌شود این جزئیات را در ذهن خود ثبت کند. این کار در حقیقت نوعی تمرین برای ذهن است که تلاش کند اطلاعات بیشتری را در خود ثبت کند. اگر مطالعه تبدیل به یک فعالیت روتین در زندگی‌تان شود، خواهید دید که تاثیرات این اتفاق در زندگی شما نمود پیدا می‌کند و حافظه شما به طور قابل توجهی بهتر کار می‌کند.

9. تقویت احساس سرخوشی

مطالعه کردن درحقیقت یک فعالیت آزاد است، زمانی که شما کتاب خود را برمی‌دارید و شروع به خواندن آن می‌کنید، ذهن و روان شما به سوی حالت آرامش و استراحت می‌رود. این کار باعث خواهد شد نوعی احساس سرزندگی و خوشحالی در وجود خود احساس کنید. حالا اگر شما این کار را به صورت مرتب تکرار کنید و هر روز ساعتی را به مطالعه اختصاص دهید، این احساس سرخوشی جای بیشتری در وجود و زندگی‌تان پیدا خواهد کرد و در نهایت، شما تبدیل به یک فرد خوشحال خواهید شد. 

10. ایجاد آرامش و صبوری

مطالعه کردن باعث می‌شود بینش و آگاهی ما نسبت به زندگی و جهانی که در آن زندگی می‌کنیم افزایش پیدا کند. زمانی که انسان با دیدی ژرف‌تر به مسائل پیرامون خود نگاه می‌کند، بهتر می‌تواند آن‌ها را درک کند. بنابراین در مواجه با رویدادهای زندگی آرامش و صبوری خود را بهتر حفظ خواهد کرد و دیگر آنچنان تحت تاثیر فراز و نشیب‌های زندگی قرار نمی‌گیرد. در حقیقت، مطالعه کردن پنجره‌هایی در مقابل چشمان‌مان باز می‌کند و ما را از مسائلی آگاه می‌سازد که در نهایت جهان‌بینی ما را افزایش می‌دهد و ما را به فردی فروتن، آرام و صبور در برابر امواج زندگی تبدیل می‌کند. 

11. تقویت مهارت آنالیز 

یکی دیگر از فواید مطالعه تقویت ذهن برای انجام آنالیز است. زمانی که ذهن ما از طریق مطالعه، اطلاعاتی را دریافت می‌کند، به سرعت شروع به تحلیل و بررسی این اطلاعات خواهد کرد. هرچه اطلاعات بیشتری به ذهن ما برسد، میزان و قدرت تحلیل ذهن نیز بالاتر می‌رود. در نتیجه در مواجه با هر مسئله، ذهن با سرعت بیشتری می‌تواند اطلاعات دریافتی را تحلیل و بهترین پاسخ ممکن را در زمان کوتاهی ارائه کند.

12. افزایش دانش و اطلاعات

یکی از بدیهی‌ترین فواید مطالعه ، افزایش میزان دانش و اطلاعات ما است. نیازی نیست برای افزایش آگاهی خود حتما به سراغ کتاب‌های علمی و دایرة‌المعارف‌ها برویم. خواندن یک رمان ساده یا یک منظومه هم می‌تواند باعث بالاتر رفتن دانش و اگاهی ما شود. ما با خواندن رمان‌هایی که توسط افرادی با فرهنگ‌ها و تجربیات مختلف نوشته شده، اطلاعاتی راجع‌به شکل زندگی و طرز نگرش انسان‌ها در جوامع دیگر به دست می‌آوریم.

13. افزایش عمر

شاید باورتان نشود که یکی از فواید مطالعه افزایش عمر انسان است. مطالعه باعث ایجاد تاثیرات مثبتی در زندگی انسان‌ها می‌شود، افسردگی و نگرانی را از وجودمان می‌زداید، افق دیدمان را وسعت می‌بخشد، ایده‌های خوب برای شروع کارهای جدید به ما می‌دهد و در نهایت به ما کمک می‌کند شادتر زندگی کنیم. داشتن زندگی و شاد و باکیفیت، که از دستاوردهای گنجاندن مطالعه در برنامه روزمره‌مان است، در نهایت باعث افزایش امید به زندگی و طول عمر انسان خواهد شد. 

14. افزایش تمرکز

از دیگر فواید مطالعه برای ذهن انسان، بخصوص در کودکان، افزایش تمرکز است. اگر بچه‌ها را تشویق به خواندن کتاب کنیم و از طرفی، کتاب‌های مناسبی نیز برایشان تهیه کنیم، تا حد زیادی می‌توانیم موجب تقویت تمرکز کودک‌مان شویم. زمانی که کودک مشغول خواندن یک کتاب جذاب می‌شود یا به داستانی که والدینش برایش می‌خوانند گوش می‌دهد، ذهن او به طور کامل بر موضوع داستان متمرکز می‌شود. هرچقدر داستان جذاب‌تر باشد و این جریان زمان طولانی‌تری ادامه پیدا کند، قدرت تمرکز کودک بیشتر تقویت خواهد شد.  

15. برخوردار شدن از یک تفریح سالم و آسان

کتاب خواندن یک تفریح کم‌هزینه، سالم و بی‌دردسر است. شما در هرجا و هر شرایطی می‌توانید شروع به خواندن کتاب کنید. بهتر است نسخه الکترونیک کتاب‌های موردعلاقه خود را در گوشی موبایل‌تان ذخیره کنید تا در شرایط مختلف به راحتی به سراغش بروید. به این ترتیب هر کار و فضایی که تا پیش از این برایتان کسل‌کننده بود، مثل نشستن در اتوبوس و مترو به مدت طولانی، انتظار در صف‌های بلند یا بودن در کنار افراد ناخوشایند، تبدیل به فرصتی برای برخورداری از یک تفریح سالم خواهد شد. 

16. بهبود وضعیت خواب

مطالعه کردن باعث مشغول شدن ذهن و در نهایت خسته شدن آن می‌شود. زمانی که ذهن خسته باشد، شما خواب راحت‌تری را تجربه می‌کنید. بنابراین افرادی که با مشکل بی‌خوابی مواجه هستند، می‌توانند پیش از رفتن به رختخواب، ساعتی ذهن خود را با مطالعه مشغول و خسته کنند. به این ترتیب، خواب راحتی را تجربه خواهند کرد.

 

وقت، بزرگترین دارایی ما است. اگر دوست دارید با صرف کمترین میزان وقت، بیشترین آموزش را ببینید، باید با خلاصه کتاب‌ های ذهن آشنا شوید. ما در ذهن، مجموعه‌ای از جذاب‌ترین و کاربردی‌ترین کتاب‌های روانشناسی، مدیریت، توسعه فردی و توسعه کسب‌وکار را برای شما خلاصه کرده‌ایم. پکیج‌های خلاصه کتاب ذهن به فشرده‌ترین حالت ممکن و بدون جا انداختن حتی یک نکته از کتابها مخصوص افرادی است که به علی‌رغم کمبود وقت، دغدغه دانایی و آموزش دارند. کافیست اپلیکیشن ذهن را نصب کنید و به مجموعه‌ای گسترده از محتوای آموزشی دسترسی پیدا کنید.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.